This Footage is Unavailable Ring? Try These 14 Fixes

0
This Footage is Unavailable Ring

The Ring Doorbell is a handy little device that genuinely takes the power of technology to your doorstep by allowing you to watch your front door from anywhere in the world. The Ring Doorbell is available in various colors for purchase online.

When motion is detected, the Ring Doorbell gives you notifications. Most significantly, the Ring Doorbell allows you to monitor the video stream in real-time from your mobile smartphone.

Though a Ring membership is required to save recorded footage, live streaming from the Ring Doorbell is available for no additional charge. For the Ring Doorbell to function, it must be constantly linked to the internet, which means it must be connected to your home’s Wi-Fi network.

Some users have reported encountering a message that “footage is unavailable.” or “No Video Found” when clicking on a motion event. If you are one of these users, this article will provide you with fixes you can try to retrieve your footage.

1. Your Other Appliances Are Interrupting the Wi-Fi Signal

Everything from construction elements such as steel and concrete to electronics has the potential to obstruct and disturb Wi-Fi signal reception and performance. In a house, this is how coverage difficulties manifest themselves. The following are examples of appliances that might cause your Wi-Fi to be disrupted:

1. Microwave ovens heat food by emitting electromagnetic waves at a frequency of 2.4 GHz. The previous Wi-Fi protocols (802.11 b/g/n) employ electromagnetic waves at 2.4 GHz as well, although with significantly lower transmit strength than the newer standards.

There will always be some degree of “leakage” of microwave waves from microwave ovens, despite being well-protected.

2. Baby monitors, walkie-talkies, or even a radio finder to keep track of your dogs or keys are all good ideas. Such equipment frequently operates at the same frequency as Wi-Fi, and as a result, it will interfere with the Internet band.

Traditionally, this sort of equipment does not make use of Wi-Fi and instead uses the entire frequency band, paying little attention to other communications taking place on the same frequency.

3. Wireless equipment, such as headphones, can cause interference with Wi-Fi signal transmissions. Bluetooth makes advantage of a technique known as frequency hopping.

When Bluetooth-enabled equipment enters the frequency range of Wi-Fi-enabled equipment, it might cause some Wi-Fi traffic to be disrupted and delays to be experienced. Because it fluctuates so frequently, the actual impact on Wi-Fi will be highly varied, making troubleshooting such instances extremely difficult.

4. You may have even more significant disruption if you have numerous wireless networks in your house that are set up on separate pieces of equipment.

Creating a different guest network with its name on the same router or access point as the primary network is recommended if you require several logins for the wireless network with varying access levels.

5. When many networks are positioned close to one another, the wireless capacity will get reduced. Neighboring networks are the single most significant source of interference on a wireless network for devices operating in the 2.4 GHz frequency range.

Solution – Turn Off Other Appliances

Switching off other appliances will ensure that your Ring has all the power to function correctly. If other devices are using a lot of energy or causing congestion on your network, once you switch them off, your Ring should be able to function with no glitches.

2. Your Router is Too Far Away From the Device

The received signal strength indication (RSSI) measures the signal intensity received at a specific point in time. The RSSI value for your Ring device may get found in the “Device Health” section of the device’s settings menu.

Whether your Wi-Fi is too far away from your Ring camera, you may check the RSSI number to see if this contributes to the inability to access your Ring camera video. The numbers on the RSSI scale run from zero to ninety-nine, with zero signifying the strongest signal conceivable.

The optimal range for the most outstanding performance with your device is between 0 and -60 degrees Fahrenheit. While the Footage Unavailable gaps are active, you may notice an RSSI of -90.

This low RSSI value implies that the signal range is too limited, as indicated by the low RSSI value. Another factor contributing to video recording delays is the distance between the router and the Ring device, which is too great.

While a 5 GHz channel is suitable for avoiding interference from domestic appliances, the signal reach is severely limited due to the transmission speed in this band.

Although both frequencies have about the same 400 feet (122 meters) range, the 5 GHz frequency is significantly more constrained, with a maximum range of closer to 200 feet.

Solution 1- Make Router Closer

To avoid not having footage, you can move your router closer to the Ring. If your router is moved closer to the Ring, you will be assured that your Ring will always be able to pick up the Wi-Fi without any interruptions.

Solution 2 – Restart WIFI

Restarting your Wi-Fi can help you establish a secure connection for your security system. Some users find that unplugging the Ring’s power supply, waiting a few seconds, and plugging it back in again is the most convenient rebooting the router.

It’s also possible that the router’s back has an on/off switch; if so, you may use it to power down the device for 30 seconds before powering it up again.

Solution 3 – Assign a Static IP Address

It is simple to assign a static IP address to most devices, navigate to the device’s network settings, locate the DHCP option, and turn it off. After you’ve done that, you’ll see a text box where you may input your Static IP address. Enter the new IP address in the appropriate field, save the modifications, and you’re done.

Solution 4 – Get a Wi-Fi Extender

It is possible to acquire Wi-Fi extenders to improve the connection, as advised by Ring, to improve the link. On the other hand, the Ring Chime Pro has a built-in Wi-Fi booster, so you might want to choose that over the Ring Chime instead of the latter.

If you already have a Ring device and are looking for a low-cost Wi-Fi extender to use as an add-on, you can locate one on the internet.

3. Your Security System Got Hacked.

Some people have expressed concerns about the safety of Ring devices in recent years. Several families have filed lawsuits after hackers reportedly gained access to their home security systems. If you know you visit malicious sites and do not have a strong password, one may have hacked your Security system.

Solution – Change Password

Creating a strong password is a vital component of guaranteeing network security and should be done with care. If you choose a weak password, malicious persons will be able to guess the word or sequence of digits you employ and get access to your security system.

Instead, you may build a safe password for your security system by using a password generator. This randomly generated password will act as a solid deterrent to hackers attempting to access your Ring recording devices.

4. You Don’t Have an Active Subscription Plan

You may see the error “This Footage is Unavailable” or “No Video Found” if you do not have a current Ring Protect Plan. If you do not have a plan, you will receive notifications when motion is detected, but the Ring devices will not preserve the captured videos.

The Basic and Plans are two different types of subscriptions. The Plus Plan is appropriate for you if you have several other home gadgets. The Basic Plan enables video recording on a single device with the help of an app.

Solution – Start A Subscription Plan

Using the Ring mobile app, you may check the current status of your plan. Subscribe to a motion-activated video recording service to allow your devices to preserve and share motion-activated video recordings. You might consider if Ring’s Basic or Plus plan is more suited for you if you are receiving the “This Footage is Unavailable” error and are not presently a subscribed member of Ring.

5. You Need to Set Up the Snapshot Capture Feature

When using Ring, the Snapshot Capture function is a proactive technique to ensure that there are no gaps in the video clip. Ring devices do not have the capability of capturing video 24 hours a day, seven days a week.

It is possible that the Motion Sensor will not detect movement and will thus fail to detect the presence of a guest at your front door. Ring devices function by recording events that are caused by movement.

You enable your Ring monitoring system to capture photographs at regular intervals and save these images in the cloud as part of your Event Timeline by allowing the Snapshot Capture option.

The Snapshot Capture feature may capture a still picture every 30 seconds or shoot photographs on an hourly basis, depending on your needs and preferences.

Even if the Ring device is not connected to the internet, it will continue to capture images at the preset time intervals and store them when the gadget is connected again.

Solution – Set-Up Capture Feature

The Snapshot Capture feature may be enabled or disabled using the Ring mobile application. Access the Smartphone Settings menu on your device and select the Snapshot Capture option from the drop-down menu.

The use of frequent snapshots allows you to go past the constraints of video recording, ensuring that you have a constant stream of material on your Event Timeline.

6. There’s A Bug

While technology allows us to live comfortably, it comes with some limitations. If there is a bug in your system, it can affect your video. To avoid losing more footage, you will need to find a way to get rid of the bug.

Solution 1 – Update It

Please keep in mind that updating your Ring may take up to five minutes, so you will have to be patient and not turn off the device while it is updating. Your Ring needs a firmware update from time to time, even after being installed, to include the newest features and security.

As part of its design, your Ring Doorbell will automatically update itself with the most recent firmware to ensure that it continues to operate as smoothly as possible in the future.

While installing an update, your camera will be inoperable; however, upgrades are incredibly rapid. If you do not have automatic updates visit the Ring app and check your settings.

Solution 2 – Reset It

It is simple to perform a hard reset on your ring device; however, the buttons vary from one device to the next. A hard reset is typically one of the final things you may try to resolve any Ring application issues. If none of the other suggestions work, the best course of action is to restart from the beginning by unplugging the device from the application.

Depending on your ring model, to reset:

  1. 15 or 20 seconds must get held down on the respective button.
  2. Release the button (do not hold it for an extended period).
  3. Ring Video Doorbell will restart after several flashes of its front-panel light, which signifies that the gadget is being reset.
  4. Wait for the procedure to be completed, which may take several minutes.
  5. When you’re finished, you may begin putting your Ring Doorbell back into Setup Mode.
  6. By pushing the correct button, you may put the device into setup mode.

Solution 3 – Wait For the Issue to Go Away

Sometimes your ring system can encounter minor glitches that fix themselves. If you have no footage available, give the system a few minutes before you decide to do anything. The issue could go away as quickly as it started if you wait for the problem to go away.

7. Reset App

Like many other apps, Ring makes use of a cache to optimize efficiency and the overall user experience. If the program’s cache is corrupted or does not function properly, problems may arise.

The problem may get resolved by clearing the cache and data (you may have to re-login to the application) associated with the program in this case. Clearing the cache and resetting the app will not take much of your time. All you have to do is:

  1. Open the Settings app on your phone, then select Application Manager or Apps from the drop-down menu.
  2. Select Ring from the drop-down menu, and then press Force Stop.
  3. Then indicate that you want to force stop the Ring program and open the Storage application.
  4. After that, click on Clear Cache to see if the problem has been repaired. If this is not the case, repeat steps 1 through 4.
  5. After that, click on the Erase Data option and confirm that you want to clear the data from the program.
  6. Restart your phone, and when it has finished rebooting, check to see whether the Ring program has been cleared of the issue.

8. Replace Ring

If you have tried multiple fixes and still fail to see any footage, the next option is to replace your Ring. Make sure you buy the latest model from a reputable seller. The last thing you need is to purchase a security system that will give you the same problems and die.

Solution 1 – Repair it

By conducting a quick search online, you can find professionals willing to fix your ring security system. Choose certified professionals who have reviews and know what they are doing. If you opt for a cheap repair, you may find yourself with a worse ring than it was when you called the repairman.

Solution 2 – Contact Ring Support

You can contact Ring for any issues that you face with their products. They have a dedicated team available around the clock to ensure that you receive the help you need. You can email customer support or call them to find out if they can help you troubleshoot your Ring and see what the issue is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here